NordNews
Avem ce spune

Voronin și Spînu s-au certat în Parlament: „Ați adus țara asta sa fie șantajată energetic”

Deputații BCS Vladimir Voronin și Oleg Reidman i-au cerut socoteală ministrului Andrei Spînu, despre recentele negocieri cu Gazprom, în privința semnării unui nou contract de livrare a gazului. În replică, viceprim-ministrul a acuzat fosta guvernare comunistă că ar fi contribuit la criza energetică cu care se confruntă Republica Moldova.

După ce ministrul Andrei Spînu a prezentat proiectul de lege privind dezvoltarea regională în Republica Moldova, deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Oleg Reidman, l-a întrebat „Da ce-i cu gazul? Ce-i cu combustibilul?”, după care l-a acuzat pe Spînu de eșuarea negocierilor cu Gazprom.

În replică, Spînu a amintit că anume Oleg Reidman, pe când era consilierul fostului președinte comunist Vladimir Voronin, și Zinaida Greceanîi, au recunoscut în 2007 datoria pe care o are Moldovagaz față de Gazprom și a acuzat guvernarea comunistă pentru faptul că Republica Moldova a ajuns să fie șantajată energetic de Rusia.

„Vreau să vă întreb dacă dumneavoastră ați semnat protocolul din 23 aprilie 2007 între RM si Gazprom? A semnat Zinaida Greceanii și Oleg Reidman… În care dumneavoastră ați recunoscut datoria pe care o are Moldovagaz față de Gazprom, v-ați angajat să faceți tot posibilul ca să nu mai avem acea datorie, și multe alte lucruri. E am o întrebare inversă – ce ați făcut ca să nu ajungem în situația asta? Ținând cont că eu probabil sunt prea tânăr ca să răspund pentru multe lucruri pe care nu le-ați făcut la timpul dumneavoastră”, a declarat Spînu.

Ministrul s-a adresat și deputatului Vladimir Voronin, fost președinte al țării: „Domnule Voronin, domnul Reidman era consilierul dumneavoastră și, dacă nu greșesc, domnul Dodon, care nu este în sală, era ministrul economiei. Nu am să dau citire acestui document, ca să vă aduc aminte la ce v-ați angajat și ce nu ați făcut până acuma și ați adus țara asta sa fie șantajată energetic, să fie în situația în care este acum.

În replică, Voronin a dat de înțeles că disputa energetică între Gazprom și Moldovagaz este o chestiune politică și că guvernarea trebuie să fie mai atentă.

„Sursele energetice, dragul meu, întotdeauna au fost și vor fi elemente politice. Voi să fiți mai atenți când vă implicați în diferite aventuri legate cu Platforma Crimeea. De aceea matali nu ți-o deschis ușa nici Miller. Iaca de aici trebuie sa începi, să dai nasul în jos și să te apuci de lucru.”

La rândul său, Spînu i-a reproșat lui Voronin că guvernarea comunistă a adus țara în starea în care se află: „Indiferent cine v-a deschis dumneavoastră ușa, dumneavoastră ați adus țara în această situație. Generatia mea răspunde și trebuie să scoată mizeria pe care ați făcut-o până acum. Republica Moldova are și va avea gaze. Nu trebuie să speculați”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"