NordNews
Avem ce spune

VOX POPULI // Cu sau fără impozite în biserici

Polemica cu privire la impozitarea bisericilor persistă încă în societate. În timp ce unii oameni consideră că lăcașurile sfinte nu ar trebui să plătească taxe în folosul statului, alții cer ca și preoții să contribuie la suplinirea bugetului Republicii Moldova. Bălțenii recunosc că nu merg prea des la slujbele religioase, asta deși, un sondaj realizat în octombrie 2020, arăta că biserica se bucură de cea mai mare încredere din partea -35% din populație.

„Depinde, dacă sunt la serviciu, nu plec, dar sâmbăta și duminica, dacă avem ridicări, neapărat plecăm.”

„Dacă este slujbă, duminica mergem la biserică. Este tare bine.”

„La sărbători. O dată, când sunt sărbători mai mari, cel mult trei ori pe an.”

„Rar.”

„Deloc nu merg, sincer deloc nu merg la biserică. Eu mă rog acasă”, au spus oamenii.

Unii oameni se arată deranjați de taxele de sute sau chiar mii de lei impuse de biserici pentru oficierea unor servicii divine.

„Bisericile nu trebuie să puie taxe la rugăciuni de sănătate, nu trebuie să fie taxe, pentru că aproape la toate bisericile din Bălți sunt taxe la lumânări. Nu fiecare bătrânică are bani. Așa și la botezuri și cununii pentru că sunt întocmite niște prețuri ireale.”

„Nu, sunt lucruri, de exemplu căldura, apa și lumina, cred că da. Trebuie cineva să plătească pentru acestea. Dar pentru botezuri, cununii și toate acestea, chiar dacă iau un preț, ar trebui să fie mai mic. ”

„Cred că da, dar la alegerea oamenilor, care și cât poate”, au adăugat bălțenii.

În Republica Moldova peste 93% a cetățenilor se declară de religie creștină ortodoxă. Aceștia au păreri împărțite despre impozitarea bisericilor.

„Mă gândesc că nu, pentru că biserica ajută familiile numeroase care cer ajutor. Preotul dă, nu refuză pe nimeni.”

„Bineînțeles, așa cum plătim și noi, așa toți trebuie să plătească. În toată luna ne oprește din salarii. Bineînțeles că fiecare organizație, eu consider că aceasta e tot o organizație care trebuie să plătească, ca statul nostru să poată trăi, să dea și la bătrâni câte ceva.”

„Posibil că ar trebui. Toți plătesc, toți trebuie. Deci, înseamnă că și ei trebuie să plătească. Eu așa cred.”

„Posibil că da, pentru că oamenii fac jertfe.”

„Nu, fiindcă biserica înseamnă credință și nu este un obiect comercial sau ceva care are un venit. Acolo doar merg jertfe pentru biserică, pentru construcție sau pentru alte bunuri. Desigur, biserica ajută și pe cei nevoiași, familie cu mulți copii.”

„Cred că da. Este același lucru ca un salariu. Oamenii aduc la biserică tributuri, de acea cred că da.”

„Da, dar nu la toți, pentru că văd că sunt biserici unde totul este vechi, trebuie de făcut reparație, de schimbat ferestrele, ceva să renoveze, să facă frumos. O parte trebuie să le rămână și cealaltă ar trebui să fie taxată”, au mai spus oamenii.

Am încercat să întrebăm preoții dacă ar fi corect să plătească impozite la stat, doar că fețele bisericești au refuzat să discute cu presa la acest subiect. Potrivit legii, organizațiile religioase sunt scutite și de la plata impozitului pentru clădirile destinate riturilor de cult.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"