NordNews
Avem ce spune

ZDG: Reabilitarea drumurilor naționale: patru ani de stagnare

Peste 300 km de drum din R. Moldova urmau să fie reabilitați începând cu 2014 și dați în exploatare până în 2017 din contul a circa 300 de milioane de euro, mijloace financiare oferite de finanțatorii externi în cadrul Proiectului  de Susținere a Programului în Sectorul Drumurilor. Niciunul, însă, din contractele semnate în perioada 2014-2015, nu a fost onorat în termenul stabilit. În a doua jumătate a anului 2017 și la începutul anului curent, șapte contracte au fost reziliate și urmează să fie licitate din nou. Antreprenorilor care nu-și onorează la timp obligațiunile li se impun penalități și cheltuieli suplimentare susțin autoritățile, care promit că în cazul contractelor reziliate „următoarele licitații vor fi organizate cu mai multă atenție”.
La 14 martie 2018, în cadrul ședinței Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe a fost audiată „Informația privind reabilitarea drumurilor din contul fondurilor interne și externe, aflate în gestiunea Guvernului”, prezentată de reprezentanți ai Ministerului Economiei și Infrastructurii. Gheorghe Curmei, directorul general al Î.S. Administrația de Stat a Drumurilor (ASD), a declarat că suma totală a contractelor semnate, finanțate din surse externe, aflate în gestiunea ASD în prezent, este de circa 200 de milioane de euro, în această sumă fiind incluse contracte ce vizează lurcrări de reparație, servicii de consultanță, asistență tehnică.
În prezent, ASD implementează două proiecte finanțate din surse externe: „Proiectul de susținere a Programului în Sectorul Drumurilor” și Proiectul „Reabilitarea drumurilor locale”.
Pentru Proiectul  de Susținere a Programului în Sectorul Drumurilor, pentru anul 2018, este prevăzută suma de circa 2,2 miliarde de lei.
Nici unul din contractele active semnate în cadrul Proiectului nu au fost onorate în termen, trei dintre ele fiind reziliate în a doua jumătate a anului 2017, iar altele patru au fost reziliate la începutul acestui an. În anul 2017, ASD a valorificat doar 350 de milioane de lei din sursele financiare oferite, fiind anul cu cel mai mic nivel de absorbție a fondurilor externe oferite. „Toate contractele au fost în impas, au fost blocate din punct de vedere a proiectelor tehnice, au existat numeroase probleme care nu au fost soluționate. (…) Unele probleme țin de piața de materiale din R. Moldova și în genere, piața de construcții, dar alte probleme țin efectiv de capacitatea antreprenorului, capacitatea lor de a se mobiliza, sau dacă sunt mobilizați, atunci nu au capacitatea financiară. Deși sunt companii cu cifre de afaceri foarte mari, multe dintre ele încep să falimenteze. Asta ar fi situația la moment”, a declarat Gheorghe Curmei în cadrul ședinței Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe
Citiți mai departe pe zdg.md.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata