NordNews
Avem ce spune

Zeci de eurodeputați cer statelor UE boicotarea diplomatică a Cupei Mondiale de fotbal din Rusia

Șaizeci de eurodeputați, din toate familiile politice și de toate naționalitățile, au lansat vineri, într-o scrisoare adresată guvernelor statelor membre ale Uniunii Europene, un apel la boicotarea diplomatică a Cupei Mondiale de fotbal 2018 din Rusia, în semn de protest faţă de Vladimir Putin, care „își bate joc de valorile europene”, transmite AFP, citată de independent.md
„Către toate guvernele din Uniunea Europeană, în calitate de membri ai Parlamentului European: vă cerem dumneavoastră, reprezentanţilor cetăţenilor UE, să faceţi la fel ca guvernele Islandei şi Regatului Unit”, scrie eurodeputaţii semnatari.
În luna martie, premierul britanic Theresa May a anunţat că niciun ministru sau membru al familiei regale britanice nu se va deplasa la Cupa Mondială de fotbal din Rusia, măsură de protest după otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale, în oraşul Salisbury din sud-vestul Angliei.
Câteva zile mai târziu, Islanda a anunţat un boicot diplomatic, în sprijinul Londrei.
„Atacul de la Salisbury nu este decât ultimul exemplu al manierei în care Vladimir Putin îşi bate joc de valorile noastre europene”, subliniază eurodeputaţii în scrisoarea iniţiată de ecologista germană Rebecca Harms.
„Bombardarea la întâmplare a şcolilor, spitalelor şi zonelor rezidenţiale în Siria, invazia militară brutală în Ucraina, atacuri sistematice ale piraţilor informatici, campanii de dezinformare, amestec în alegeri, tentativă de slăbire şi divizare a UE: toate acestea nu corespund unei gazde bune pentru o Cupă Mondială”, adaugă textul scrisorii.
Majoritatea celor 60 de semnatari ai scrisorii fac parte din grupurile Verzilor şi PPE (Partidul Popular European), printre care numeroşi eurodeputaţi polonezi.
Cele 64 de meciuri din cadrul Cupei Mondiale de fotbal vor fi găzduite, în perioada 14 iunie – 15 iulie, de 12 stadioane din Rusia.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"