NordNews
Avem ce spune

Zelenski: Ucraina este gata să tranziteze cantități suplimentare de gaze spre Europa

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că țara sa este gata să tranziteze cantități suplimentare de gaze naturale din Rusia spre Europa, la un preț redus, spunând totodată că Moscova ar instrumentaliza criza gazelor, scrie Europa Liberă.

Într-un comentariu pentru France Press, Zelenski a afirmat că Rusia șantajează Europa, refuzând să-și crească livrările prin sistemul ucrainean de transportare a gazelor, pentru a obține cât mai rapid certificarea gazoductului Nord Stream 2 către Germania, care ocolește Ucraina.

„Rusia vrea să forțeze Europa să lanseze Nord Stream 2 fără respectarea normelor europene”, a spus Zelenski. El a mai declarat că Ucraina poate asigura tranzitul de gaze în cantități comparabile cu capacitatea conductei Nord Stream 2 și să ofere oricărui furnizor, inclusiv concernului rus Gazprom, o reducere de până la 50%.

„Propunerea Ucrainei este absolut transparentă și foarte eficientă. (…) Dacă Rusia va livra mai mult gaz, Ucraina va garanta tranzitul acestuia spre Europa”, a mai spus Zelenski.

Rusia nu a răspuns deocamdată propunerii lui Zelenski de a-și spori tranzitul de gaze prin Ucraina pentru a compensa insuficiența de gaze în Europa.

Recent, președintele rus Vladimir Putin a declarat că livrările de gaze naturale prin Nord Stream 2 ar putea începe imediat, după ce regulatorul german își va da aprobarea, așteptată la începutul anului viitor.

Rusia a respins în mod repetat acuzațiile că ar profita de criza gazelor, spunând că își respectă integral angajamentele de livrare către consumatorii europeni.

Ucraina, SUA și unele țări membre ale UE s-au pronunțat împotriva gazoductului Nord Stream 2, pe care-l consideră un mijloc de presiune al Moscovei asupra UE și a Ucrainei.

Criza gazelor a fost discutată la summitul UE de la Bruxelles, din 21-22 octombrie, care însă nu s-a soldat cu decizii concrete.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata