NordNews
Avem ce spune

Zi de doliu în Ucraina, în urma accidentului aviatic de la Teheran

La Kiev, președintele Volodimir Zelenski a îndemnat lumea să nu facă speculații pe seama accidentului și a anunțat deschiderea unei investigații penale privind prăbușirea avionului. Totodată, Zelenski a declarat că întreagă flotă aeriană a Ucrainei va fi supusă unor controale tehnice, scrie bucpress.eu.
Potrivit informației difuzate de Radio Europa Liberă, Ambasada Ucrainei la Teheran a publicat întâi un comunicat potrivit căruia avionul într-adevăr s-ar fi prăbușit din cauza unor probleme tehnice. Însă acest comunicat a fost apoi șters și înlocuit cu un text care vorbește doar despre cercetarea circumstanțelor tragediei, fără a afirma vreo cauză concretă.
Avionul companiei Ukrainian International Airlines s-a prăbușit la scurt timp după ce a decolat de pe aeroportul din Teheran cu destinația Kiev. Toți cei 176 de oameni de la bordul avionului au murit. Autoritățile din Iran spun că tragedia s-a produs din cauza unor probleme tehnice nespecificate, însă au apărut și teorii neverificate precum că avionul ar fi fost doborât de armata iraniană.
Aeronava prăbușită a fost cumpărată acum patru ani, nefiind exploatată anterior, și era printre cele mai noi din flota Ukrainian International Airlines. Reprezentanții companiei spun că avionul a trecut ultima întreținere tehnică acum două zile, pe 6 ianuarie, și că e improbabil să fi existat vreo defecțiune tehnică. Igor Sosnovski, vicepreședintele companiei, nu admite nici posibilitatea unei erori umane: „Având datele conform cărora avionul a urcat până la 2400 de metri, posibilitatea unei greșeli a echipajului este minimă. Noi nici nu o luăm în calcul. Ținând cont de experiența lor, e greu să presupunem că de vină ar fi echipajul”, potrivit sursei citate.
Accidentul a avut loc la doar câteva ore după ce Iranul a lovit cu rachete balistice două baze militare americane din Irak. Atacul a fost un răspuns la asasinarea de către SUA a generalului iranian Qasem Soleimani, pe 3 ianuarie, la Bagdad.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a decretat zi de doliu național în data de 9 ianuarie 2020, în memoria celor 176 de victime de la bordul aeronavei prăbușite pe aeroportul din Teheran.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"