NordNews
Avem ce spune

Zilnic, aproape 30 de moldoveni sunt diagnosticaţi cu cancer

În medie, aproape 30 de moldoveni pe zi sunt diagnosticaţi cu cancer. În total, anul trecut au fost înregistrate zece mii de cazuri noi. Datele au fost anunţate de şefa Institutului Oncologic, Larisa Catrinici, în cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Printre femei, cel mai răspândit tip de cancer este cel mamar. Printre copii, cele mai răspândite tipuri de cancer sunt cele legate de sânge, dar apare şi din cauza unor infecţii virale.
„Structura ierarhizării cancerului după locul apariţiei nu deviază de la alte ţări. Alta este că în alte ţări depistarea cu cancerul pulmonar se află la un nivel înalt. Dacă noi înregistrăm 300 de cazuri noi, practic 250 de oameni mor în primul an după depistare. Din cifra totală de bolnavi primar depistaţi, 46 % sunt cei care sunt în stadiul unu sau doi, respectiv se încadrează într-un tratament radical şi au şansa de a trăi 10, 20, 30 de ani şi mai mult”, spune Larisa Catrinici.
Totodată aceasta a menţionat că un test făcut la timp permite depistarea în faza incipientă şi problema se rezolva din start. 54 % dintre cazuri însă sunt depistate în stadiul trei, patru. În aceste cazuri, tratamentul bolii depinde foarte mult de capacitatea organismului de a reacţiona, dar pronosticul este cu mult mai rezervat. La fel a mai adăugat că cancerul poate fi prevenit dacă avem grijă de sănătatea noastră, somnul la timp şi alimentaţia corectă.
„Cert este faptul că această maladie apare mai mult atunci când persoana este surmenată, când este obosită. De aceasta vedeţi că medicii recomandă un mod sănătos de viaţă pentru prevenirea maladiilor grave. Noi avem un ritm vital care nu întotdeauna confirmă capacitatea omului. Este foarte important ca omul să doarmă în conformitatea cu regimul stabilit al organismului şi să aibă o alimentaţie cât se poate de bună” a adăugat Larisa Catrinici, şefa Institutului Oncologic.
Menţionăm că, în Republica Moldova, cele mai multe cazuri de cancer sunt de tip colorectal, urmează cel mamar, cel al pielii, al plămânilor şi al prostatei.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata