NordNews
Avem ce spune

Ziua Europei marcată la Bălți

Ziua Europei a fost marcată la Bălți cu muzică, dans și bucate tradiționale. La eveniment au participat șeful adjunct al Secției Operațiuni în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Marco Gemmer, Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Excelența Sa Bartłomiej Zdaniuk, Consulul General al României la Bălți, Excelența Sa Mihail Baciu, rectorul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB), doamna Natalia Gașițoi, reprezentanți ai Primăriei municipiului Bălți și ai organizațiilor neguvernamentale „Pro Cooperare Regională” și „Pro-Europa” Bălți.
Evenimentul a fost deschis de către directorul ADR Nord, Vitalii Povonschii, care a ținut să vorbească despre importanța sprijinului acordat de Uniunea Europeană în dezvoltarea  Republicii Moldova, făcând referințe exacte la Regiunea Nord a țării: “Facem parte dintr-o familie europeană numeroasă. Din acest motiv celebrăm cu drag această sărbătoare. Cum privim noi Uniunea Europeană? Ca pe o comunitate sigură, dezvoltată economic, cu mari posibilități. Toate standardele europene le putem implementa la noi. Trebuie să remarcăm faptul că anume datorită partenerilor europeni Republica Moldova a atras investiții și a obținut proiecte în valoare de 4 miliarde de euro din partea Uniunii Europene.. În perioada 2011-2016, ADR Nord a implementat trei proiecte de dezvoltare regională, lansate cu sprijinul financiar al Guvernului german, valoarea lor totală fiind de 1.385.920 de euro. În perioada 2017-2020, Uniunea Europeană a finanțat și finanțează în Regiunea de Dezvoltare Nord alte șase proiecte în domeniul aprovizionării cu apă și eficienței energetice în valoare de 13.824.498 de euro. Sunt sigur că anume cu ajutorul UE ne vom putea moderniza țara”.
La întrebarea corespondentului nordnews.md despre care sunt șansele Republicii Moldova de a se integra în UE în timpul apropiat, ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Excelența Sa Bartłomiej  Zdaniuk  a menționat:“Republica Moldova are un potențial foarte mare pentru a se integra în Uniunea Europeană, care trebuie valorificat în continuare. În primul rînd, există o apropiere în domeniul cultural, civilizațional. În al doilea rînd, Republica Moldova este un popor sută la sută european. Aderarea la UE presupune un proces de lungă durată, unde trebuie respectate unele condiții juridice și, în primul rînd, aderarea nu depinde doar de dorința cetățenilor din RM, această dorință trebuie să fie însoțită și de unele sacrificii, trebuie implementate și unele reforme, trebuie adoptate sute sau poate chiar mii de legi. Sigur, nu se poate vorbi despre un proces scurt, este unul de lungă durată, dar premisele sunt absolut reale. Republica Moldova este un stat european și are toate șansele să facă parte din această mare familie”.
O altă opinie referitoare la integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europiană a fost enunțată de către Consulul General al României la Bălți, Excelența Sa Mihail Baciu: „Dacă majoritatea parlamentară va îndeplini condițiile, pentru că Uniunea Europenaă nu primește pe oricine, atunci are șanse. Dacă o să lungească prea mult și n-o să respecte criteriile și condițiile, și ceea ce a promis, șansele sunt mai mici. România ajută cât poate. Dar nu hotărăște România singură. Mingea este în curtea Moldovei…”
L-am mai întrebat pe domnul Consul General Mihai Baciu: „Ar fi Republica Moldova mai aproape de Uniunea Europeană, dacă s-ar uni cu România? ”
„Probabil că da, dar este o chestiune care, deocamdată, nu intră în limbajul politic, dar, dacă ne gândim cu atenție, este posibil. România recunoaște independența, suveranitatea R. Moldova. Până la urmă, totul depinde de cetățenii din R. Moldova ” ne-a răspuns  domnia sa.
AUTOR: TINA SERGENTU
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata