NordNews
Avem ce spune

Ziua Lucrătorului în Agricultură. Ministrul Gherciu: „Asocierea producătorilor rămâne o prioritate”

În contextul Zilei lucrătorului din Agricultură și Industria de Prelucrare, marcată în a patra duminică a lunii noiembrie, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu a venit cu o serie de declarații, subliniind că finanațarea sectorului respectiv este prioritară pentru autorități și, totodată, că la fel de importantă rămâne necesitatea de asociere a producătorilor, scrie zdg.md.

„Anul 2021 a fost unul dificil, însă am obţinut recolte înalte la majoritatea culturilor. Pentru prima dată, am recoltat peste 1,5 mln tone de grâu și peste 800 mii tone de floarea soarelui. Prognozăm să avem o recoltă de peste 2,5 mln tone de porumb. Cantitatea de mere strânsă este de circa 603 mii tone, iar de struguri aproximativ 315 mii tone, dintre care 65 de mii t sunt struguri de masă. (…)

Finanţarea sectorului agricol rămâne o prioritate pentru noi. La Agenția pentru Intervenții și Plăți în Agricultură au fost depuse peste 8.500 de cereri. (…)

Începând de anul viitor va fi introdusă noţiunea de producător micro. Astfel, fermierii care au în proprietate o suprafaţă de teren de până la 2 ha, vor putea beneficia de subvenţii, precum și micii producători care dețin terenuri de până la 10 ha. Ne dorim ca prin aceste instrumente să transformăm agricultura în una modernă și profitabilă. Cu toate acestea, asocierea producătorilor rămâne o prioritate. Statul va stimula şi va încuraja formarea grupurilor de producători şi a cooperativelor”, a menționat Gherciu.

Potrivit BNS, preţurile producătorilor de produse agricole au crescut cu 15,8% în trimestrul trei al anului 2021, comparativ cu aceeași perioadă a anul trecut. Totodată, potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), în primele nouă luni ale anului, produsele vegetale s-au scumpit cu 17,4%, iar cele animaliere cu 19,6 %. În ianuarie-septembrie 2021, preţurile producătorului la produsele vegetale s-au majorat cu 17,4% față de ianuarie-septembrie 2020. La produsele animaliere, în ianuarie-septembrie 2021 față de perioada respectivă a anului 2020, a fost înregistrată majorarea prețurilor producătorului cu 19,6%, inclusiv la ouă alimentare – cu 33,5%, vite și păsări (în masă vie) – cu 19,2% și lapte – cu 5,0%.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata