NordNews
Avem ce spune

Ziua mondială de combatere a tuberculozei

În fiecare an, la 24 martie, este marcată Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei , cu scopul de a face cunoscute publicului cunoştinţe esenţiale despre cauzele, prevenţia şi tratamentul acestei boli, obiectivul principal fiind eradicarea acesteia.

Uniunea Internaţională Împotriva Tuberculozei a propus, în 1982, ca 24 martie să fie recunoscută oficial ca zi internaţională dedicată eradicării tuberculozei, pentru că la această dată, în 1882, bacteriologul german Robert Koch a informat oficial comunitatea ştiinţifică internaţională că a descoperit bacilul TB. În 1995, ziua de 24 martie a fost recunoscută oficial ca zi mondială de luptă împotriva tuberculozei, când Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Fundaţia Regală Olandeză Împotriva Tuberculozei au organizat un eveniment de amploare în Haga.

Cu această ocazie, Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi și Președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, membra Platformei Globale de Combatere a Tuberculozei (Global TB Caucus) Elena Bacalu au adresat mesaje în care vorbesc despre provocările pentru sistemul de sănătate în contextul pandemiei COVID-19.

În mesajul speakerului Zinaida Greceanîi se arată:

În ultimii ani, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății, au fost atinse mai multe realizări în combaterea tuberculozei, cum ar fi procedurile de diagnosticare și de tratament îmbunătățite, proces mai scurt și mai eficient de însănătoșire. Totuși, problema rămâne complicată la nivel global, iar pandemia COVID-19 subminează lupta împotriva tuberculozei – celei mai grave boli infecțioase din lume. Acum, țările lumii, inclusiv Republica Moldova, se concentrează pe lupta împotriva pandemiei noului coronavirus ca o provocare suplimentară la problema tuberculozei.
Suntem profund recunoscători tuturor angajaților din sistemul ocrotirii sănătății și avem mari speranțe în profesionalismul și puterile lor. Iar cetățenii trebuie să asculte de sfaturile medicilor și să stea acasă pentru a nu risca cu sănătatea lor și a celor din jur.
În contextul Zilei mondiale de combatere a tuberculozei fac un apel către toți cetățenii Republicii Moldova. Fiți responsabili și solidari cu lucrătorii medicali, cu autoritățile în eforturile titanice de stopare a răspândirii coronavirusului și de menținere la nivel adecvat a sistemului de sănătate în întregime. Rugați-vă pentru sănătatea lor și a oamenilor scumpi. Rugați-vă de acasă, oferind medicilor și autorităților posibilitatea să vă protejeze”.

În mesajul Președintelui Comisiei protecție socială, sănătate și familie Elena Bacalu, membră a Platformei Globale de Combatere a Tuberculozei (Global TB Caucus), se spune:

La data de 24 martie întreaga lume marchează Ziua Mondială de combatere a Tuberculozei, care constituie un prilej de mobilizare în realizarea angajamentelor politice de a stopa epidemia de TB la nivel mondial și național.
În Republica Moldova tuberculoza rămâne o problemă prioritară de sănătate publică, țara aflându-se printre cele 30 state din lume cu povară înaltă a tuberculozei multidrogrezistente. În ultimii ani, se constată o tendință de stabilizare a situației epidemiologice prin tuberculoză, ca rezultat al eforturilor din partea sistemului de sănătate și a comunității în asigurarea serviciilor de îngrijiri în TB (prevenire, depistare, tratament) centrate pe necesitățile persoanelor.
Astăzi există riscul ca aceste rezultate să fie subminate de impactul pandemiei de COVID-19, care continuă să ia amploare la nivel global și a lovit și Moldova. Răspândirea coronavirusului a determinat țările să ia măsuri fără precedent la nivel local, național și internațional.
Acest focar este un apel pentru comunitatea internațională despre cât de vulnerabilă este lumea globalizată în fața unui pericol de sănătate publică și că noi, membrii platformei globale de combatere a Tuberculozei, nu ne putem permite să neglijăm siguranța sănătății cetățenilor noștri.
Totodată, epidemia COVID ne demonstrează importanța prioritizării sănătății și alocării resurselor financiare și umane pentru a avea un sistem de sănătate rezistent și durabil în fața provocărilor vechi, precum tuberculoza, și a celor noi. Consolidarea sistemului de sănătate, asigurarea accesului universal la serviciile medicale, creșterea resurselor interne și investițiile în crearea capacităților de răspuns, introducerea abordărilor inovative precum tratamentul video controlat, implicarea comunităților și organizațiilor neguvernamentale, trebuie să constituie o prioritate pentru sustenabilitatea sistemică împotriva tuturor epidemiilor.
Astăzi, rămânem acasă, stăm în siguranță, rămânem izolați, dar uniți. Acum, mai mult ca oricând, mă angajez să protejez populațiile cele mai vulnerabile pe timp de pandemie, inclusiv persoanele afectate de tuberculoză!”.

La data de 24 martie, în întreaga lume este marcată Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei, care constituie un prilej de informare a publicului despre cauzele, prevenţia şi tratamentul tuberculozei, obiectivul final fiind stoparea epidemiei TB la nivel mondial.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"