NordNews
Avem ce spune

Ziua Recunoștinței și ziua de naștere, marcate în stil american

Ziua Recunoștinței și ziua de naștere marcate în aceiași zi. Este vorba despre organizația nonguvernamentală „Tinerii pentru Dreptul la Viață” din Bălți, care a împlinit  21 de ani de activitate. Cu această ocazie, ONG-ul specializat în promovarea unui mod sănătos de viață și voluntariatului, a oferit un dineu la care au fost prezenți diferiți reprezentanți ai societății civile și membri ai organizației.
 

Președintele organizației „Tinerii Pentru Dreptul la Viață” (TDV), Ala Iațco spune că atât Ziua Recunoștinței, cât și ziua de naștere a TDV au fost marcate concomitent, datorită Karlei Keeney Yates, voluntară a Corpului Păcii, venită din Statele Unite ale Americii să-i ajute în activitățile organizației.
 
Am decis să marcăm acest concomitent acest eveniment dublu, pentru că o avem alături de noi și pe Karla, voluntară a Corpului Păcii, care ne-a adus o bucățică de cultură americană. Ea  a vrut să ne arate cum se sărbătorește la ei Ziua Recunoștinței. Scopul nostru este  să prevenim consumul de droguri și infecțiile care se transmit prin sânge sau în timpul relațiilor sexuale neprotejate. Și să lucrăm cu acele personae, care au început să consume droguri și devin dependente, spune Ala Iațco.
 
Voluntara Corpului Păcii, venită în ajutorul TDV pentru doi ani, a rămas plăcut surprinsă că a reușit să-i uimească pe colegii din Republica Moldova prin organizarea unui astfel de eveniment.
 
Mă simt foarte mândră că mă aflu aici și am posibilitatea să împărtășesc cultura americană alături de colegii din Republica Moldova. În această zi, la noi toți aduc mulțumire pentru faptul că este bine și este pace, a precizat voluntara Corpului Păcii, Karla Keeney Yates
 
Datorită eforturilor depuse de consultanții și angajații TDV, trei mii din cei cinci mii de consumatori de droguri din Bălți beneficiază de suportul organizației.
 
În acești 21 de ani de activitate ai organizației TDV noi am reușit să facem multe lucrui bune. Despre aceasta vorbesc statisticile care se referă la bolile HIV/SIDA sau la tuberculoză în rândurile categoriilor de risc sporit, precum sunt consumatorii de droguri. Astăzi, am ajuns la o etapă când lucrăm cu așa grupuri de persoane din această categorie  precum homosexsualii sau prestatorii de servicii intime. Sperăm ca prin eforturile noastre să îmbunătățim indicatorii corespunzători în rapoartele Ministerului Sănătății, afirmă Vitalii Rabinciuc, consultant TDV.
„Tinerii pentru Dreptul la Viață” este o organizaţie neguvernamentală, înființată în iunie 1997, cu o filială la Bălţi. Misiunea TDV este de a implica membrii societății din Republica Moldova în promovarea voluntariatului, unui mod sănătos de viaţă, dezvoltării durabile şi prevenirii excluderii sociale.
 
Ziua Recunoștinței este o sărbătoare anuală, o zi în care se mulțumește tradițional lui Dumnezeu pentru bogăția recoltei din acel an. Această sărbătoare a fost preluată de primii coloniști sosiți pe continentul american, unde a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1621, ca semn de recunoștință față de recolta miraculoasă, obținută în condiții climaterice nefavorabile. În decembrie 1941, Congresul SUA a adoptat o rezoluție prin care a 4-a zi de joi din luna  noiembrie a devenit oficial sărbătoare națională a SUA.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"