Zvonul precum că Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare ar fi promotorul controversatului proiectul de modificări la Legea combaterii spălării banilor se confirmă. Despre asta vorbeau tot mai multe voci, având în vedere interesele BERD în portul Giurgiulești.
În urma unei solicitări făcute de Logos Press, oficiul BERD de la Chișinău a recunoscut faptul.
Se întâmplă la o zi după ce BEMOL a transmis o scrisoare deschisă adresată președintelui BERD, Jürgen Rigterink, în care menționează faptul că controversatul proiect promovat de oficiul BERD de la Chișinău fost elaborat și promovat în interesele lui Thomas Moser, fostul adminstrator BEMOL, care și-a însușit în mod ilegal anunmite active în Republica Moldova.
Potrivit Logos Press, în cadrul investigației jurnalistice realizate, au aflat că compania privată care ar fi favorizată de acest pachet de modificări legislative ar fi Danube Logistics, operatorul portului Giurgiulești. „În varianta inițială proiectul de lege se numea „pr lege (Giurgiulești)””, fapt ce confirmă informațiile despe care am scris anterior, AICI.
Logos Press a transmis o solicitare oficiului BERD de la Chișinău, unde a cerut poziția instituției europene. LP a citat răspunsul fără a face anumite modificări. Răspunsul sună în modul următor:
„Juriștii noștri ne-au informat că decizia Curții de Apel în cazul Danube Logistics este contrar dreptului corporativ al Republicii Moldova și se bazează pe interpretarea dreptului de proprietatea beneficiarului, în conformitate cu legislația moldovenească privind combaterea spălării banilor, ceea ce înseamnă că companiile fiice pot fi responsabile pentru datoriile proprietarilor beneficiari ai acestora. Acest lucru creează un precedent care ar putea afecta climatul investițional, în urma căruia companiile moldovenești, inclusiv băncile și companiile de asigurări, pot fi responsabile pentru obligațiile companiilor lor mamă și ale beneficiarilor. Am solicitat Guvernului să ia în considerare modificările legislative privind aceste riscuri. Din câte știm, cererea a venit de la EBA (European Business Association) către Primul Ministru, în numele membrilor săi.”
În același timp, BERD a subliniat că inițiativa lor vizează eliminarea riscurilor pentru investitori și a companii locale care există în legislația Moldovei și să permit filialelor să fie responsabile pentru datoriile proprietarilor beneficiari.
La rândul său, directorul executiv al EBA Moldova, Mariana Rufa, a confirmat pentru Logos Press că membrii Asociației au pus în discuție problema practicii instanțelor moldovenești de a determina „beneficiarii efectivi”. În baza acestui fapt, a fost trimisă o solicitare către Cabinetul de Miniștri. „Vrem să subliniem că EBA sprijină implementarea în Moldova a tuturor standardelor internaționale în domeniul combaterii spălării banilor și în lupta cu terorismul”, a spus Mariana Rufa. – Și cu atât mai mult, este categoric inacceptabil să se creeze privilegii preferențiale sau exclusive pentru orice companie privată. Am cerut doar clarificări în legislația moldovenească cu privire la „beneficiarii finali”, astfel încât acest concept să poată fi interpretat în conformitate cu practica internațională. Am pornit de la faptul că unele decizii ale instanțelor moldovenești contrazic această practică și cresc riscurile investitorilor. Membrii Asociației noastre vorbesc despre asta ”.
Menționăm că unul dintre fondatorii și „Membrii de Aur” ai EBA este Danube Logistics.