NordNews
Avem ce spune

”Asociația Obștească Asociația Reporterilor „NORD-MEDIA” este fondatoarea portalului de știri www.nordnews.md, o asociaţie neguvernamentală, non-profit şi neafiliată politic. Echipa redacțională are o experiență bogată în profesarea diverselor genuri ale jurnalismului: presă scrisă, online, TV și radio.

Astfel, jurnaliștii portalului sunt capabili să promoveze libertatea de exprimare şi interesele cetățenilor Republicii Moldova pe plan regional, naţional şi internaţional. Noi suntem deținătorii ”Premiul European Pentru Societatea Civilă” și Premiul ”Jurnaliștii anului 2019” Categoria Editorial, ediția a-25-a.

       

VIZIUNE ȘI POLITICĂ EDITORIALĂ

 

Motivare

„Avem ce spune!” – cu acest slogan am lansat, în martie 2018, portalul independent de știri NordNews.md. E un deziderat pe care îl respectăm pe parcursul activității și pe care îl vom onora și de acum încolo.

CONTEXT

          Presa din Republica Moldova a fost și încă este, în mare parte, subordonată politic. Fiind la cheremul unor lideri de partid care urmăresc anumite interese, multe instituții media continuă să prezinte realitățile din țară sub un  singur unghi, mimând o informare corectă, obiectivă și echidistantă a cetățenilor. Iar loialitatea acestor instituții față de politicienii și partidele pe care le reprezintă a mutilat mentalul colectiv al moldovenilor, lucru ușor de observant în special după alegeri.

          În regiunea de nord a Republicii Moldova locuiesc aproape un milion de cetățeni. Deși în nord există alte câteva instituții de presă, impactul acestora rămâne unul nesemnificativ, fiind eclipsat de ponderea și popularitatea posturilor tv străine sau naționale, care nu cunosc realitățile din zonă.

          În acest context, ne-am propus să lansăm și să dezvoltăm un portal independent de știri care să reflecte situația din regiune, așa cum este ea și care să informeze nu doar cetățenii din nord, dar din toată țara, inclusiv diaspora. Pe lângă aceasta, promovăm valorile naționale românești, precum și cele europene, fiindcă ne aflăm într-o regiune unde încă mai sunt mulți nostalgici după URSS, chiar și după 30 de ani de la destrămarea ei.

       La o anumită etapă ne-am confruntat cu  tentative de intimidare și subordonare politică, dar am făcut față acestor presiuni.

          Astfel, am devenit o sursă credibilă de informare pentru cetățeni pentru că ne facem meseria cu maximă responsabilitate și vom continua să semnalăm, în materialele noastre, nu doar inițiativele aplaudabile, dar și orice abatere comisă de funcționarii publici sau instituțiile statului, indiferent de culoarea lor politică.

VALORI EDITORIALE

Portalul independent NordNews.md furnizează în timp util informaţie de interes comun, care acoperă atât realitatea din zonă, cât și cea din republică, dar și din străinătate. Jurnaliștii NordNews respectă prevederile legislației Republicii Moldova, dispozițiile CA, Codul Deontologic și alte reglementări referitoare la activitatea instituțiilor de presă.

NordNews.md  este o platformă de liberă exprimare, atitudine civică și implicare socială, prin punerea în discuție a unor subiecte/probleme de ordin politic, economic, social, cultural.

NordNews realizează știri, reportaje, investigații, interviuri, rubrici permanente și emisiuni de talk-show în care sunt prezentate și dezbătute cele mai importante evenimente și/sau decizii la nivel local sau central, care îi privesc pe cetățeni.

De asemenea, știrile și materialele realizate de jurnaliștii NordNews reflectă și realitățile din actualitatea internațională, în special, din statele vecine ale Republicii Moldova, dar și cele generate de cei mai importanți actori politici, economici sau militari pe plan mondial.

O atenție sporită atragem și proiectelor de dezvoltare a infrastructurii din țara noastră, realizate cu sprijinul donatorilor externi. Pe lângă acestea, mediatizăm istoriile de succes ale unor oameni care au reușit să dezvolte afaceri profitabile acasă, care au creat noi locuri de muncă și care pot inspira și pe alții să facă lucruri durabile.

În tot ceea ce realizăm, milităm pentru respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale oamenilor, cum ar fi: dreptul la libera exprimare, dreptul la informare, dreptul la educație, accesul la servicii de sănătate, dreptul de a alege și de a fi ales etc.

"
"